Resepi : Tomyam Merah

Monday 27 January 2014

Assalamualaikum. Selamat pagi..

Semalam punya cerita. Last update hari jumaat. Ntah kenapa sekarang ni dah kurang jenguk blog. Sian my blog. Modal nak cerita pun macam takde je..

Okay la, daripada saya membebel tak tentu pasal, harini nak share resepi semalam la. Sekurang-kurangnya ada juga manfaatnya kan? Ye dok? Hehehe

Ni bukan la saya yang masak 100%. Tapi tolong-tolong mak je. Sebab saya tak pernah lagi sebelum ni masak tomyam merah. Selalu masak tomyam putih je. 2minggu lepas pun baru masakkan tomyam putih tuk suami.

Jom share resepi J

Bahan-bahannya :

-          Bawang merah
-          Bawang putih
-          Serai
-          Cili blander
-          Pes tomyam / kiub tomyam
-          Kiub ayam
-          Air secukupnya
-          Ayam dipotong kecil
-          Lobak merah
-          Anak jagung
-          Kubis
-          Tomato
-          Garam secukup rasa
-          Daun limau purut
-          Perahan limau purut
-     Cendawan






Cara-caranya :

1.       Tumiskan bawang merah & bawang putih yang telah ditumbuk lumat sehingga garing
2.      Masukkan cili blander sedikit. Ikut pada citarasa nak pedas mana ye.
3.      Masukkan serai yang telah diketuk.
4.      Masakkan sehingga garing
5.      Masukkan air. Kemudian masukkan ayam. Masukkan pes tomyam / kiub tomyam + kiub ayam sedikit. (1/2)
6.      Masakkan sehingga mendidih sedikit. Masukkan perahan air limau purut & daun limau purut sehingga sesedap rasa.
7.      Masukkan lobak merah + anak jagung & cendawan. Biarkan ia mendidih seketika.
8.      Masukkan garam secukup rasa.
9.      Masukkan kubis dan tomato. Biarkan ia masak sehingga lembut & mendidih.
10.   Siap. J


32 comments

  1. emmm tom yam..favorite ni..hihi nyum2..>.<

    ReplyDelete
  2. macam lama je tak makan tom yam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. so, kena cari tu kak.. kang teringat2..hehehe

      Delete
  3. ouchhh..sedapnyeeee..

    ReplyDelete
  4. dah campur dgn nasik ke tu? sedap nampaknya

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'ah.. dh campur ngan nasi..tinggal nak mkan je tu..hehe

      Delete
  5. tomyam nie mskan paling senang skali..akak men campak² jee...tp akak suka pakai perencah dr siam...yg botol kaca tu...memg mabeles..xyah boh ape dah...cuma tambah garam jee..pedas giler...memg terbaik!..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tomyam memang senang kak.. ikut pada tekak masing2.. jemu masak yang ptih, masak yang merah pula.. hehe

      Delete
  6. paberet husband saya ni tomyam merahh.. tq sharing

    ReplyDelete
  7. Sedapnya. Nak masak tomyam juga lah minggu ni.

    ReplyDelete
  8. kesukaan kita tu tomyam..dah lama tak mkn ;D

    ReplyDelete
  9. br dk cdang nk buat tomyam nih..eja selalu buat tomyam merah..xpenah plak tomyam putih..cmne buat tomyam putih??

    ReplyDelete
  10. Ayut klu bt tom yam xpnh putih..jd ye merah je..haha.cane bt tom yam putih mimie?

    ReplyDelete
  11. dulu masa ngajar di sabah abe kie masak tomyam merah ni. lps tu ajak murid2 dtg mkn..

    ReplyDelete
  12. aik...tolong2 jer ke?bile nk masak sndrik?hehehe :p

    ReplyDelete
  13. Nampak cedap la mimie.. pandai mimie masak..=D

    ReplyDelete
  14. paling senang masak tomyam....'anak jagung' satu perkataan baru....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah kak.. Tomyam senang.. Ehh, selalu pnggil apa??

      Delete
  15. terima kasih atas resipi.. tiap2 org ada cara yg tersendiri untuk buat tom yam.. mmg npk sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2.. Yup.. Lain orng, lain caranya.. :)

      Delete
  16. nmpk sedap mkn banjir mcm tu..nak sikit

    ReplyDelete