Puyuh Masak Bersambal

Wednesday 8 July 2015

Assalamualaikum.. Salam Ramadhan..

Harini nak share resepi lagi boleh? Hehehe.. Sejak pakai celcom first ni senang sikit nak update by phone. Laju internetnya. Yela.. Berbayarkan..

Harini nak share masak puyuh pula. Actually, resepi ni hentam sendiri. So tak tahu nak bagi nama apa resepi ni. So bubuh ajelah puyuh goreng bersambal kan. Hihi..



Bahan bahan :
- puyuh
- bawang merah
- bawang putih
- sos cili sedikit
- sos tomato sedikit
- sos tiram
- cili blender/cili giling
- minyak untuk menumis
- minyak untuk menggoreng puyuh
- sedikit tepung jagung
- sedikit kunyit
- sedikit air
- sedikit garam

Cara-caranya :
1. Bersihkan puyuh. Setelah dibersihkan, gaulkan puyuh dengan tepung jagung. Bubuh sedikit kunyit untuk nampak kekuningan. Gorengkan.

2. Setelah puyuh dimasak, angkat & toskan.

3. Tumiskan bawang merah + bawang putih yang telah ditumbuk lumat sehingga naik bau.

4. Masukkan sedikit cili giling/cili blender. ( kepedasan ikut masing-masing)

5. Masukkan sedikit air untuk mengelakkan terlalu kering. Masukkan sedikit sos tiram, sos tomato & sos cili. Perasa juga bersama garam.

6. Setelah didih, masukkan puyuh yang digoreng tadi. Kacau rata. Siap! :)



** saya goreng puyuh bubuh sedikit tepung jagung bagi ianya sentiasa ranggup & garing.

#1hari1menu

5 comments

  1. Salam alaik kak.
    nice sharing kak nampak sedap.
    mak selalu masak gulai.

    ReplyDelete
  2. Puyuh masak yg pedas2 memang sedap..

    ReplyDelete
  3. Dah lama tak mkan puyuh. Dulu atuk ada buat reban burung puyuh. balik kampung mesti makan burung puyuh. mak aih sedap

    Jemput join giveaway http://www.fadzirazak.com/2015/07/giveaway-blog-fadzi-razak-launch-2015.html. 12 pemenang dicari!

    ReplyDelete
  4. best jugak tukar selera puyuh kan..asyik ayam je hehe..

    ReplyDelete