Ikan Cencaru Sumbat Inti.

Wednesday 19 August 2015

Assalammualaikum.. Hai readers..

Adoi.. Jenuh nak tulis tajuk. Karang salah tulis, orang dok search perkataan 'Sumbat', kuar macam macam pula dalam carian. Hahaha.. Tapi nak buat camne, memang selalu sebut masakan tu macam tu, so kena la juga tulis ikan cencaru sumbat inti.. Jangan nak sumbat ke arah lain eh.. :p

First time buat. Dulu duduk dengan mak, memang mak je la buat.. Hihi.. Bab cite pasal masak memasak entry lain ehh.. Ni nak tempek resepinya je pun.. Haha..

 * abaikan rupa yang comot. Yang penting rasa sedap*

Bahan bahannya : (anggaran pada masing masing la ye)
- bawang merah
- bawang putih
- kunyit. [Tadi guna serbuk kunyit je] haha
- halia
- serai
- sedikit air asam jawa
- garam
- cili api/cili masak [ikut tekak korang la ye nak pedas mana]
- daun kunyit
- kelapa parut

Cara membuatnya :
- ikan tu macam biasa la ye.. Korang bersihkan la apa yang patut. Pastu belah bahagian atas tuk jadikan poket doreamon tu.

- Pastu bahan bahan yang disebut tadi kat atas tu, korang tumbuk la ye.
Bawang merah > bawang putih > halia > kunyit > serai > garam > cili api/cili masak > air asam jawa.
Masukkan kelapa mengikut anggaran korang, tumbuk sedikit then gaulkan sekali bersama daun kunyit.

> Then dah secukup rasa, masukkan la dalam poket ikan tadi. Kan siap. Tadi saya masuk peti ais dulu (bukan sejukbeku ye), then dah dekat dekat nak makan baru goreng.

> SIAP ! :)

12 comments

  1. mak saya rajin jgk buat ikan ni.. serius sedap! :DD

    ReplyDelete
  2. selalu saya buat intinya takde kelapa parut tu.. boleh try yg ni lak :)) nampak sedap tu :))

    ReplyDelete
  3. suka makan ikan cencaru sumbat. yummy!

    ReplyDelete
  4. kzaza memang suka ikan cencaru sumbat !

    ReplyDelete
  5. hai...
    bestnya bilalah sy plak nak buat yer..

    ReplyDelete
  6. ingt kena masak dulu intinya.. hehehe

    ReplyDelete
  7. subhanallah...terliur tengok menu ni

    ReplyDelete
  8. Biasanya makan cencaru panggang n cicah dgn kicap berlada

    ReplyDelete
  9. sedapnya... dan2 rasa weekend ni terus nak buat. hehe. makn ngan nasi panas2 kan.. yummmy

    ReplyDelete
  10. aida x pernah lg buat cencaru sumbat ni.
    sebab x berape selalu masak cencaru.
    mr.asben x minat.
    aida plak minat giler cencaru :) sedap kalau dipanggang ekk.
    siapkan kicap cili padi ~ terangkat !!!

    ReplyDelete
  11. sedap ni my peberet kalau digoreng
    ayah rania suka bakar.. xnk minyak la katakan

    ReplyDelete
  12. X pernh lgi buat, ini plak ikan cencaru

    ReplyDelete